zadania
zadanie: podstawa ostroslupa jest trojkat w ktorym dwa katy maja miary α i β. kazda z krawedzi bocznych
ma dlugosc d i tworzy z plaszczyzna podstawy kat o mierze γ. oblicz objestosc tego ostroslupa.
11 lis 19:37
irena_1: Spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie
H=d sinγ
R=d cosγ
U{a}{sinα)=2R
a=2R sinα
b=d sinβ
| | 1 | | 1 | |
Pp= |
| ab sin[1800−(α+β)]= |
| *2R sinα*2R sinβ*sin(α+β)=2R2 sinα*sinβ*sin(α+β)= |
| | 2 | | 2 | |
=2d
2cos
2γ sinα sinβ sin(α+β)
| | 1 | | 2 | |
V= |
| Pp*H= |
| d3sinγ cos2γ sinα sinβ sin(α+β) |
| | 3 | | 3 | |
11 lis 20:30