zad
nieuk: jak zapisac te liczby za pomoca potęgi lub iloczynu poteg liczb
pierwszych.?
A) 216
B)1800
C)275
D)26*3+57*3−2*3
E)12*18*500
z gory dziekuje za odpowiedzi
17 maj 19:58
Basia: Pomagam
17 maj 19:59
Basia:
L=26*3+57*3−2*3 = 3(26+57−2) =3*81
teraz rozkładasz 81 na czynniki pierwsze
81=3*27=3*3*9=3*3*3*3 = 34
L = 3*34 = 35
w (a) i (b) po prostu rozkładasz na czynniki pierwsze
w (c) 27=33 podstawiasz L = (33)5 = 315
w (e) rozkładasz każdą liczbę na czynniki pierwsze i mnożysz
17 maj 20:05
nieuk: dziękuję Basiu
17 maj 20:10