matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotonicznocs
helpme:
Zbadaj monotoniczność funkcji: a) a
n
=
√
n
−
√
n+2
a
n+1
=
√
n+1
−
√
n+1+2
=
√
n+1
−
√
n+3
a
n+1
−a
n
=
√
n+1
−
√
n+3
−(
√
n
−
√
n+2
) co dalej, pomocy
11 lis 19:34
Basia:
najpierw przekształcimy a
n
(
√
n
−
√
n+2
)(
√
n
+
√
n+2
)
a
n
=
=
√
n
+
√
n+2
n − (n+2)
−2
=
√
n
+
√
n+2
√
n
+
√
n+2
−2
a
n+1
=
√
n+1
+
√
n+3
√
n+1
+
√
n+3
>
√
n
+
√
n+2
⇒
1
1
<
⇒
√
n+1
+
√
n+3
√
n
+
√
n+2
−2
−2
>
⇒
√
n+1
+
√
n+3
√
n
+
√
n+2
a
n+1
> a
n
dla każdego n∊N
11 lis 19:40
helpme:
ok, dzięki, rozumiem, a jak przekształcić coś takiego:
2
n+1
+3
n+1
a
n
=
, te n w mianowniku to tez potegi
3
n
+2
n
11 lis 19:48