zadania z parametrem
rozszerzona matura: Proszę o pomoc


wyznacz wartości parametru m, dla których pierwiastki x1,x2 równania
kwadratowego x
2+mx+1=0 spełniają warunek x
1=2x
2
11 lis 19:29
rozszerzona matura: podbijam
11 lis 19:33
Basia:
x
1 = 2x
2 ⇔ (x
1≠x
2) lub (x
1=x
2=0)
ponieważ
0
2+m*0+1 = 1 ≠0 druga opcja odpada czyli musi być x
1≠x
2
stąd masz warunki:
1. Δ>0
2. x
1 = 2x
1 ⇔
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −b+√Δ | | −b−√Δ | |
[ |
| = 2* |
| ] lub [ |
| = 2* |
| ] ⇔ |
| | 2a | | 2a | | 2a | | 2a | |
[ −b−
√Δ = 2(−b+
√Δ) ] lub [ −b+
√Δ = 2(−b−
√Δ) ] ⇔
b = 3
√Δ lub b = −3
√Δ
i te warunki musisz rozważyć
11 lis 19:34
rozszerzona matura: super dzięki zaczynam rozwiazywać
11 lis 19:35
rozszerzona matura: kiepsko mi to idzie wyszla mi delta √m2−4 i nie wiem jako później opuścic z tego
pierwiastek
11 lis 19:47
xyz:
| | √2 | | √2 | |
2x2*x2 = 1 ⇒ x2= |
| i x1 =√2 ⋁ x2=− |
| i x1 =−√2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
stąd m=−(x1+x2)= − |
| √2 lub m= |
| √2 |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 19:56
Basia:
Δ=m
2−4
Δ>0 ⇔ m∊(−
∞;−2)∪(2;+
∞)
m = 3
√m2−4
m>0 i obustronnie do kwadratu
m
2 = 9(m
2−4)
m
2 = 9m
2−36
8m
2−36=0
4(2m
2−9)=0
4(
√2m−3)(
√2m+3) = 0
| | 3 | | 3√2 | |
m = |
| = |
| ale to nie należy do (−∞;−2)∪(2;+∞) |
| | √2 | | 2 | |
lub
| | 3 | |
m = − |
| ale to odpada bo jest ujemne |
| | √2 | |
m = −3
√Δ /*(−1)
−m = 3
√Δ>0
−m>0
m<0
obustronnie do kwadratu i będzie to samo co poprzednio
badamy czy należy do dziedziny Δ
3
√2 > 4
prawda
| | −3√2 | |
czyli jedynie m = |
| spełnia warunki zadania |
| | 2 | |
11 lis 19:56
xyz:
Oczywiście Δ dla tych m jest > 0
11 lis 19:57
Darth Mazut: A mam takie pytanko wzięliście pod uwage, że funckcja ma jeden pierwiastek podwójny równy 0,
wtedy 0 = 2 * 0 i też warunek pasuje?
11 lis 19:59
rozszerzona matura: oo świetnie bardzo Wam dziękuję
11 lis 19:59
rozszerzona matura: | | 3√2 | |
w odp jest napisane m=− |
| i to samo tylko że z plusem |
| | 2 | |
11 lis 20:03
xyz:
Dart Mazut gdyby x1=x2=0 to x1*x2=0 a ma być 1 więc ta nie może być
Rozszerzona matura masz dobrze zrobione przez ze mnie. Basia się pomyliła.
11 lis 20:09
rozszerzona matura: ok dzięki
11 lis 20:12