wykres funkcji
adaś:
Parabola p jest wykresem funkcji f(x)= −x2−3x+5.Do paraboli należy punkt?
Robię p i q prawda? p wychodzi mi nie takie jakie chcę czyli −1,5, czy dobrze robię?
11 lis 19:22
loitzl9006:
masz jakieś a,b,c,d do wyboru, tak?
11 lis 19:23
Eta:
O jaki punkt pytają w zadaniu?
( bo do paraboli należy nieskończenie wiele punktów
11 lis 19:24
adaś: tak, prawidłowa odp. to (−2,7)
11 lis 19:25
adaś: Parabola p jest wykresem funkcji f(x)= −x2−3x+5.Do paraboli p należy punkt?
prawidłowa odp. to (−2,7), jak do tego dojść?
11 lis 19:26
loitzl9006:
to nie trzeba p i q
trzeba wstawiać po kolei dane w a,b,c,d punkty (x;f(x)) do równania f(x)=−x2−3x+5 i sprawdzać,
czy po wstawieniu będzie prawdziwa równość, czy nie. Jeżeli prawdziwa to znak, że punkt należy
do paraboli, jeżeli nieprawdziwa − nie należy.
11 lis 19:27
Eta:
podstaw za x= −2 i zobacz czy otrzymasz ,że y=f(−2)= 7
11 lis 19:27
adaś: aha, rozumie dzięki bardzo Wam
11 lis 19:28
Krzysiek : Adas . A czytales do konca ten swoj post gdzie pytales o ryssunek z miejscami zerowymi i jak
wyliczyc a Tam CI napisalem ze jesli punkt lezy na paraboli to spelnia jej rownanie .
11 lis 21:59