pochodna xD
mikee: Obliczam pochodną: (
√x2+4−2 )' ciagle wychodzi mi 2, a powinno byc 3. czy ktos moglby mi
to krok po kroku rozwiazac zebym wiedzial gdzie popelniam blad? dziekuje
11 lis 19:18
Basia:
| | 1 | | x | |
f'(x) = |
| *2x = |
| |
| | 2√x2+4 | | √x2+4 | |
masz to pewnie policzyć dla jakiegoś x
0, którego nie podałeś
to teraz podstaw i tyle
11 lis 19:21
11 lis 19:22
mikee: Dzieki wielkie.
11 lis 19:25
mikee: Tylko, że z tego, co napisaliście wynika, że to jest 0/2, ponieważ ja obliczam pochodna z
granicy wedllug reguly de Hospitala i tam x dazy do 0. To co podalem to jest licznik, czyli
jedna z tych pochodnych. ma wynosic 3.
11 lis 19:30
mikee: | | √x2+4−2 | | 0 | |
lim = |
| z tego wychodzi [ |
| ] więc chcę obliczyc z reguly |
| | √x2+9−3 | | 0 | |
de Hospit
x−>0
| | 3 | |
ala ale wlasnie zle mi wychodzi. odpowiedz jest |
| Z tego, co napisaliscie − tak jak |
| | 2 | |
| | 0 | |
powyzej pisalem− wychodzi |
| w liczniku, wiec tez cos nie tak. moze po tym co napisalem |
| | 2 | |
ktos inaczej to rozwiaze?
11 lis 19:42
Basia:
| | x | | √x2+9 | | √x2+9 | |
limx→0 |
| * |
| = limx→0 |
| = |
| | √x2+4 | | x | | √x2+4 | |
11 lis 19:47
mikee: Dzięęęki
11 lis 19:48
mikee: Dlaczego jest x w obu licznikach?

skąd to sie bierze? próbuję dociec, ale nie wiem...
11 lis 20:08