W pudełku znajduje się 12 żarówek w tym 4 przepalone. Wybieramy losowo 3 żarówk
Łukasz: W pudełku znajduje się 12 żarówek w tym 4 przepalone. Wybieramy losowo 3 żarówki. Ile jest
możliwości wyboru, w którym
a) żarówki są dowolne
b) wszystkie żarówki są dobre
c) wszystkie żarówki są przepalone
d) dwie żarówki są dobre i jedna przepalona
e) co najmniej jedna żarówka jest przepalona
|
Proszę o pomoc jak to rozwiązać. Nawet jakieś wskazówki porostu chcę się tego nauczyć a nawet
nie wiem od czego zacząć. dziękuje podzdrawiam
11 lis 19:17
Bobek: Kombinatoryka

Zastosuj symbol Newtona.
11 lis 19:26
Łukasz: Według tego symbolu w a) otrzymałem wynik 495
11 lis 19:29
Bobek: A jak to zapisaleś?
11 lis 19:31
Bobek: Spośród 12 elementowego zbioru szukasz wszystkiech możliwości 3 elementowego podzbioru
11 lis 19:32
Łukasz: | | 12! | |
Czyżby to miało wyglądać tak: |
| |
| | 3!*9! | |
11 lis 19:35
Łukasz: | | 9!*10*11*12 | | 1320 | |
= |
| = |
| = 220 |
| | 3!*9! | | 6 | |
11 lis 19:45
Łukasz: dobrze ten podpunkt a) czy w ogóle kaplica. Lepiej iść rowy kopać
11 lis 19:49
loitzl9006:
a) dobrze jest.
| | | |
b) jest 8 dobrych: czyli wybierasz 3 spośród 8 : | |
| | |
c) 3 spośród 4
| | | | | |
d) dwie z ośmiu i jedna z czterech: | * | |
| | | |
| | | |
e) od wszystkich możliwości | odejmij przypadki |
| | |
| | | |
wylosowania wszystkich dobrych | |
| | |
11 lis 20:05
Łukasz: Dziękuje. Spróbuje porobić podobne zadania może się uda
11 lis 20:30