Potęgi, pierwiastki i zbiory.
Kapitan Logarytm: 1.Oblicz ((0.25)−1 −2)−2 = .
2.Doprowadź do najprostszej postaci 4√80 − 5√45 + 3√125.
3.Wyznacz liczbę odwrotną do: 3 / √7−√2 + 1 / √7+√2.
4. Wykaż, że liczba 2n+2+2n+3+2n+4 jest podzielna przez 7.
5. Wiedząc, że x ∊<−1;3), oblicz wartość wyrażenia |x−3| + 2|x+1|.
Proszę o pomoc w tych zadaniach, z góry dzięki.
11 lis 19:17
Kapitan Logarytm:
11 lis 19:31
loitzl9006:
czwarte
2n+2+2n+3+2n+4 = 2n+2(1 + 21 + 22) = 2n+2 * 7
daną liczbę można przedstawić jako iloczyn dwóch liczb: 2n+2 i 7,
zatem jest ona podzielna przez 7 dla n∊N
piąte
zauważ, że |x−3|=−x+3 dla x∊<−1;3) − wyrażenie między kreskami ujemne, więc po opuszczeniu
wartości bezwzględnej zmieniamy znaki na przeciwne
|x+1| = x+1 (tutaj wyrażenie jest dodatnie więc bez zmian znaków)
11 lis 19:44
Kapitan Logarytm: dzięki, na czwarte nigdy bym nie wpadł
11 lis 19:55
Kapitan Logarytm: Czy 20√7−10√2 dzielone na 104 to dobry wynik w 3?
11 lis 20:22
loitzl9006:
czy ta dana liczba w 3. to
11 lis 20:28
Strah0: Kapitan z 7 lo w bydgoszczy jesteś ? xD
11 lis 20:48
Kapitan Logarytm: No 3 wyglada dokładnie tak.
11 lis 21:46
loitzl9006:
to jest dobrze − rozpisałem sobie i wszystko się zgadza, możesz jeszcze skrócić wynik przez 2.
11 lis 21:47
Kapitan Logarytm: dzieki
11 lis 22:10