dawdaw
karolajn: Ile wyrazów ciągu (an) określonego wzorem an = (n2 −3) (n2 −4) (n+3) dla n≥1 jest równych 0
?
11 lis 19:14
Bobek: Jakie liczby są argumentami ciągu?
11 lis 19:15
Beti: an = 0, więc:
(n2−3)(n2−4)(n+3) = 0
(n−√3)(n+√3)(n−2)(n+2)(n+3) = 0
n=√3 ∉N+
n=−√3∉N+
n=2
n=−2∉N+
n=−3∉N+
zatem tylko jeden wyraz (a2) jest równy zero
11 lis 19:19
karolajn: dlaczego musi nalezec do N+ ?
11 lis 20:02
Beti: tak jest w def. ciągu
11 lis 20:09
karolajn: mozesz podrzucic link z matematyka pisz, gdzie to wszystko jest wyjasnion i napisane ?
11 lis 20:20