pomocy bo nie wiem jak to obliczyc a by narysowac funkcje
boguaia: jak sie oblicza taką funkcje
0,5 + 2 dla x nalezy do <−5, 5>
−x + 5 dla X nalezy (2,6>
17 maj 19:31
boguaia: zadanie b to na podstawie wykresu funkcji f narysuj wykres funkcji g(x)=F92x) i napisz jej
wzór
17 maj 19:32
boguaia:
0,5 + 2 dla x nalezy<−6,2>
narysuj wykres funkcji f(x) =
− x + dla X należy (2,6>
17 maj 19:37
boguaia: zeby to narysowac ytrzeba policzyc x i liczby wspołrzędne na osi ox i na osi oy
17 maj 19:39
boguaia: zadanie b to na podstawie wykresu funkcji f narysuj wykres funkcji g(x)=f(2x)i napisz jej
wzór
17 maj 19:55
boguaia: czy ktps pomoze
17 maj 20:37
boguaia: 
17 maj 22:09
Krzysiek: napisz wszystko po kolei dokladnie i bez BLEDOW

a ktos pewnie pomoze
17 maj 22:10
Krzysiek:

potrzebny ci byl wykres funkcji
17 maj 22:14
Krzysiek: ups punkt (6,−1) powinien byc zamalowany bo nawias byl domkniety w przedziale
17 maj 22:15
bogusia: o,5+2 dla X ∊ <−6, 2>
a) Narysuj wykres funkcji f(x) = nawias
−x + 5 dla x ∊ (2,6>
b) na podstawie wykresu funkcji f narysuj wykres funkcji g(x) = f(2x) i napisz jej wzór
18 maj 09:52
bogusia:

2
18 maj 10:19
tim: Mamy sprawdzić?
18 maj 10:20
bogusia: tak
18 maj 10:22
tim: Tylko, że napisałaś 0,5 + 2 (gdzie ma być x)?
18 maj 10:22
bogusia: i nie wiem jak b narysowac i napisac wzór
18 maj 10:22
bogusia: przy 0,5x przepraszam
18 maj 10:23
bogusia: y = 0,5x + 5
y = −x +5
18 maj 10:24
tim: Wykres jest piękny po za tym, co jest nad y = 3. Tam już nic nie może być.
18 maj 10:25
tim: Co do b. Do wzoru w miejsce x podstawiasz 2x

. Napisz wzory jakie powstaną./
18 maj 10:26
bogusia: b) f(2x) = 0,5 * 2x +2
−2x +5
f(2x) − x +2
−2x +5
18 maj 10:26
tim: Co do b. Do wzoru w miejsce x podstawiasz 2x

. Napisz wzory jakie powstaną./
18 maj 10:27
tim: Będzie
x + 2 oraz −2x + 5
18 maj 10:28
bogusia: tak
18 maj 10:30
tim: No i teraz wykres i koniec
18 maj 10:30
bogusia: to jest wzór tak
18 maj 10:30
bogusia: wlasnie mam mały problem jak to narysowac
18 maj 10:31
tim: A jak narysowałaś pierwszy?
18 maj 10:31
bogusia: jakieś współrzędne poproszę
18 maj 10:32
bogusia: za x podstawiałam a tu jest mnożenie
18 maj 10:33
tim: Tu jest to samo co wcześniej
x + 2 dla <−6,2>
−2x + 5 dla (2,6>
18 maj 10:33
bogusia: −6 +2 = 4
18 maj 10:33
bogusia: minus zapomniałam
18 maj 10:35
tim: Punkty (−6,4) Jeszcze (0,...) oraz (2,...)
18 maj 10:35
tim: Ja też
18 maj 10:35
bogusia:

nie potrafie drugiej narysowac
18 maj 11:14
tim:

Wogóle dlaczego kierujesz się pierwszą?! O.o
1) x + 2 dla x <−6,2>
(−6,−4)(0,2)(2,4)
2) −2x + 5 dla x (2,6>
dla 2 −2 * 2 + 5 = − 4 + 5 = 1 (2,1)
dla 6 −2 * 6 + 5 = −12 + 5 = −7 (6,−7)
I tam na dół dochodzi do (6,−7) i ma pełną kropkę.
18 maj 11:19
bogusia: bo w zadaniu mam na podstawie tej ktora juz jest funkcja
18 maj 11:20
xpt: pierwszą też masz źle − 2 *0 = 0 więc g(x) i f(x) przetną oś Oy w tym samym miejscu.
Jak to zrobić ? Po prostu narysuj funkcję f(x) w przedziale <−12,4>
Sprawdź jakie ma wtedy wartości (w sumie to możesz sprawdzić jakie ma wartości dla samego x=−12
i x=4), następnie zaznacz te punkty zamiast w punkcie 4,y1 to 2,y1
Rozumiesz o co chodzi ? Bo tak trochę "po polskiemu" napisałem :P
Miejsce zerowe funkcji i punkt przecięcia odczytasz z wykresu więc funkcję g(x) będziesz w
stanie napisac na podstawie wykresu.
18 maj 11:45
bogusia: juz mam tak zamotane ze nic nie wiem
18 maj 12:03
bogusia: zadanie a tez jest żle ?
18 maj 12:05
bogusia: czy chodzi o zadanie b
18 maj 12:11
xpt: chodzi o zadanie b
18 maj 12:43
bogusia: moze ktos zerknie i pomoze to wszytko poskładac w całość
18 maj 12:43
bogusia:
1) x + 2 dla x <−6,2>
(−6,−4)(0,2)(2,4)
2) −2x + 5 dla x (2,6>
dla 2 −2 * 2 + 5 = − 4 + 5 = 1 (2,1)
dla 6 −2 * 6 + 5 = −12 + 5 = −7 (6,−7)
18 maj 12:46
bogusia: pomocy
18 maj 13:35
bogusia: pomocy bo juz mam taki mętlik ze nie wiem co dobre a co złe
18 maj 16:51
bogusia: witam i nikt nie potrafi mi pomóc
19 maj 07:42
bogusia: czy to co tim narysowała jest dobrze?
19 maj 07:44