matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Agnieszka:
cosx*dx
∫
1+sinx
za 1+sinx robie podstawienie, ale nie wychodzi mi taki wynik jak powinien
11 lis 18:47
Basia:
dlaczego nie ? t = 1+sinx dt = cosx dx
dt
J = ∫
= ln|t|+C = ln|1+sinx|+C = ln(1+sinx)+C
t
11 lis 18:53