bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów
należy obliczyć granicę ciągów, ale nie bardzo wiem jak zabrać się do tych przykładów,...
Czy tu chodzi o to, żeby oszacować tą granicę? Jeżeli tak to proszę o pomoc, bo kompletnie nie
wiem jak się do tego zabrać i od czego zacząć.
1) an = n√2n + (−1)nn
2) √2*3n + 4*7n
z góry dziękuję za pomoc!
to chodzi o to że dla (−1)n granica nie istnieje?
ale co dalej z tym.... czy to znaczy że mogę pominąć cały ułamek i rozpatrymać tylko n√2n
| an+1 | ||
lim | =g to lim n√an=g | |
| an |