ABCD: Wyznacz trójmian kwadretowy o pierwiastkach x1, x2 i podanym zbiorze wartości Y:
a) x1 = -8, x2 = 2 Y = (-∞, 3>
7 cze 21:22
Jakub: Mając dwa pierwiastki trójmianu kwadratowego możesz go zapisać w postaci iloczynowej
f(x)=a(x-(-8))(x-2)
f(x)=a(x+8)(x-2)
Teraz trzeba znaleźć a. Y=(-∞,3> oznacza, że druga współrzędna wierzchołka to 3. Pierwsza
współrzędna wierzchołka jest w funkcji kwadratowej w równej odległości od pierwiastków
-8, 2, czyli w -3. No to mamy współrzędną wierzchołka (-3,3).
Podstawiasz te współrzędne do wzoru funkcji
3 = a(-3+8)(-3+8)
Jak rozwiążesz będziesz miał "a"
7 cze 22:28