obliczenie granicy
Krystian: x→
∞
11 lis 18:35
Bobek: | | x−1 | | −4 | |
Spróbuj zastosować funkcje, której granicą jest liczba e. Ponad to |
| = (1+ |
| ) |
| | x+3 | | x+3 | |
11 lis 18:48
ABC :): lim [
(x+3)−4x+3]
5x = lim (1 +
−4x+3}
5x =
lim [(1 +
−4x+3)
x+3]
5xx+3 = ...
dalej powinieneś już sobie poradzić
11 lis 18:52
Krystian: przykro mi w dalszym ciągu nic z tego nie rozumiem
11 lis 19:01
ABC :): a masz odpowiedź do tego przykładu?
11 lis 19:01
Krystian: nie stety nie mam
11 lis 19:02
Krystian: dostałem sam przykład do rozwiązania i tyle.
11 lis 19:03
ABC :): | | x | |
musisz skorzystać z takiej własności: lim (1 + |
| ))an = ex |
| | an | |
11 lis 19:03
Krystian: będę próbował coś z tym działać, dziękuje za pomoc
11 lis 19:07