l
olka: cześć czy ktos umie rozwiazac takie rownanie?
x2 − 4X − 6 = √2x2 − 8x + 12
11 lis 18:34
cien: z tego co mi się wydaje to z tego co masz pod pierwiastkiem wyliczasz deltę ( x1 i x2)
podstawiasz i powinno wyjść
11 lis 18:37
kamel: podnies stronami do kwadratu a pozniej zwykle rownanie kwadratowe
11 lis 18:37
ICSP: Ustal dziedzinę najpierw później przemnóż równanie przez 2
11 lis 18:38
olka: czemu przez 2
11 lis 18:39
kamel: a t 'x2' na poczatku to co jest? x2 czy co?
11 lis 18:39
olka: no tak
x2
11 lis 18:40
ICSP: bo zauważ ze pod pierwiastkiem jest :
2x
2 − 8x
a po prawej stronie masz
x
2 − 4x
więć jeśli przemnożysz przez 2 będzie się ładnie zgadzało do postawienia, ale NAJPIERW
DZIEDZINA
11 lis 18:41
Eta:
czy pod pierwiastkiem nie powinno być: 2x2−8x−12
11 lis 18:41
ICSP: Eta 
12 = −12 + 24
to najmniejszy problem
11 lis 18:42
Eta:
11 lis 18:42
olka: No właśnie o to chodzi że nie tam jest minus
11 lis 18:42
olka: Podziwiam że to ogarniacie
11 lis 18:43
ICSP: Tak więc
Olu do roboty
1
o Dziedzina
2
o wszystko na jedną stronę
3
o mnożymy równanie przez 2
Szybciutko
11 lis 18:45
olka: sadysta
11 lis 18:47
11 lis 19:02
ICSP: nie mogę

Gdybym to rozwiązał nie byłbym sadystą

Jak mi napiszesz dziedzinę oraz postać jaką otrzymałaś po wykonaniu tych trzech kroków to
dokończę
11 lis 19:03
olka: Nie szkoda Ci ani troche takiej biednej Oli, która nie umie rozwiązać tego przykładu
11 lis 19:05
Eta:
11 lis 19:06
olka:
11 lis 19:08
ICSP: hmm raczej nie

Od kiedy zostałem sadystą czerpie przyjemność z męczenia takich biednych duszyczek
11 lis 19:08
olka: Bez serca

wiedziałam
11 lis 19:09
Ajtek:
Sadysta buahahahahahahahahaha

Cześć
Eta, ICSP 
.
11 lis 19:10
ICSP: x2 − 4x − 6 = √2x2 − 8x + 12
D : x ∊ R
2x2 − 8x − 12 − 2√2x2 − 8x + 12 = 0
2x2 − 8x + 12 − 2√2x2 − 8x + 12 − 24 = 0
t = √2x2 − 8x + 12 , t ≥ 0
t2 − 2t − 24 = 0
t1 = 6
t2 = − 4 − sprzeczne
√2x2 − 8x + 12 = 6
2x2 − 8x + 12 = 36
2x2 − 8x − 24 = 0
x2 − 4x − 12 = 0
t = 6 v x = −2
11 lis 19:11
ICSP: Eta wie jak mnie nakłonić do pracy

Witaj
Ajtku
11 lis 19:12
olka: No to dziękuje bardzo za pomoc

Miłego wieczoru
11 lis 19:13
Ajtek:
Poprawka do rozwiązania:
x=6

.
11 lis 19:14
ICSP: Ajtku chciało ci się to sprawdzać
11 lis 19:15
Ajtek:
Poprawka do poprawki
x=6 ∨ x=−2
Tak miało być

.
11 lis 19:15
Ajtek:
Od razu rzuciło mi się w oczy

.
11 lis 19:16
ICSP: Właśnie, nie widziałeś gdzieś
Kejt 
Dostała ode mnie wielomian i nagle zniknęła
11 lis 19:16
Ajtek:
Przez okno Jej nie widziałem. Ale zaraz idę do sklepu. Zerknę czy po drugiej stronie ulicy się
gdzieś nie kręci

.
11 lis 19:19
ICSP: Dziękuje bardzo

Trzeba ją znaleźć
11 lis 19:20