wadawd
karolajn: wyobraz sobie, ze opasujemy kule ziemska linka dluzsza od rownika o 10m, trzymajac ja w rownej
odleglosci od Ziemi. Na jakiej wysokości nad Ziemią znajdzie się linka ?
11 lis 18:28
xyz:
2πh=10⇒h=5/π
11 lis 18:30
karolajn: odpowiedzi a) ok. 16 cm b) ok 1m c) ok 160cm d) ok 1cm
11 lis 18:35
aniabb: c
11 lis 18:44
karolajn: znam odpowiedz, ale mozesz mi to rozpisac ?
11 lis 18:46
aniabb: 2πh=10⇒h=5/π=1,5915494309189533576888376337251m ≈160cm
11 lis 18:52
11 lis 18:56
karolajn: dlaczego 2πh, w ogole tego nie pojmuje
11 lis 19:19
dero2005:
h = R1 − R gdzie R1 − opasanej liny, R −promień Ziemi
11 lis 19:27
karolajn: dlaczego tam jest "π' ?
11 lis 20:01
aniabb: bo wzór na obwód jest 2πR
11 lis 20:03
karolajn: z jakiej proporcji dokladnie to wyliczacie, bo nie potrafie tego zrozumiec
11 lis 20:19
karolajn:
11 lis 20:44
aniabb:
obwód kuli ziemskiej 2πR
obwód sznurka 2π(R+h) (o h dłuższy promień)
obwód sznurka =10+obwód ziemi
2π(R+h)= 10 + 2πR
2πR+2πh = 10+2πR
2πh = 10
11 lis 20:50