funkcja
Alonka: Mógłby ktoś pomóc narysować taką funkcję i wyjaśnić jak to zrobić

y=(x−3)
√x2+2x+1−x|x−2|
11 lis 18:27
Eta:

f(x)= (x−3)*|x+1|−x*|x−2|
rozpatrz przedziałami ......
11 lis 18:31
Druid: a czy można by jakoś rozpisać te przedziały
11 lis 18:34
Eta:
Sorry

Na osi OY powinny być punkty (0,−3) i W( 1,−5) −−− wierzchołek paraboli
11 lis 18:34
Druid: bo chciałem pomóc a sam nie wiem skąd to się wzieło...
11 lis 18:34
Alonka: czyli jak by to wyglądało
11 lis 18:35
Eta:
dla xU( −∞, −1) f(x)= (x−3)(−x−1)+x(x−2)= .......... = 3
dla x€ <−1, 2) f(x)= (x−3)*(x+1) +x(x−2) =..... = 2x2−4x −3 −−− część paraboli
o wierzchołku W(1, −5)
dla x€ <2, ∞) f(x)= (x−3)(x+1)−x(x−2) =......... = −3
11 lis 18:38
Alonka: Dziękuję, teraz wszystko rozumiem
11 lis 18:40