zadanko
Dayana: jak zapisac liczbe 512 za pomoca potęgi lub iloczynu poteg liczb
pierwszych.

?
czy jest na to jakas zasada
17 maj 19:21
cios: 2 do ktorej to 512?
17 maj 19:21
cios: 9?
17 maj 19:22
Krzysiek: 9
17 maj 19:24
Dayana: dzieki
17 maj 19:30
cios: iloczyn czyli mnozenie czyli mozesz sobie zapisac np 25*24=29 tez dobrze bo potegi przy
mnozeniu sie dodaje
17 maj 19:31
Dayana: a 216 jak to rozbic
17 maj 19:32
cios: normalnie
17 maj 21:13
????: czyli

6*6*6=216
ale to nie liczby pierwsze czyli jak
17 maj 21:15
Dayana: nie mam innego pomyslu
17 maj 21:17
cios: zobacz sobie lepiej jakie to liczby pierwsze
17 maj 21:18
Dayana: podzielne przez 1 i sama siebie
17 maj 21:20
cios: no wlasnie i masz odp
17 maj 21:20
cios: przeczytaj zadanie
17 maj 21:21
cios: ktora to klasa?
17 maj 21:21
cios: podstawowka czy gim?
17 maj 21:21
Dayana: a czy moglbys mi podpowiedziec

? bylabym wdzieczna
17 maj 21:22
Dayana: 1 gim
17 maj 21:23
cios: ale ktora klasa bo to wazne
17 maj 21:23
cios: aha ok
17 maj 21:23
cios: to zapytaj z czym masz problem to wsytsko wytlumacze
17 maj 21:23
Dayana: jak mam zapisac inaczej liczbe 216 za pomoca potegi lub iloczynu poteg liczb pierwszych
17 maj 21:26
cios: no to jak myslisz mozna ja zapisac w postaci iloczynu liczb pierwszych?
17 maj 21:27
Dayana: no chyba tak skoro w zadaniu kaza mi to zrobic
17 maj 21:28
cios: wystarczylo wziac kalkularor i wiedziec ze nie...
17 maj 21:28
cios: nie umiesz czytac zadania chyba
17 maj 21:28
cios: jest za pomoca potegi LUB iloczynu
17 maj 21:29
cios: wiec musi byc 63
17 maj 21:29
Dayana: albo tak albo tak
17 maj 21:29
cios: no wlasnie
17 maj 21:30
Dayana: polecenie brzmi: zapisz ponizsze liczby za pomoca potegi lub iloczynu poteg liczb pierwszych:
a) 216
17 maj 21:30
Dayana: ale 6 nie jest liczba pierwsza
17 maj 21:31
cios: no to o co ci chodzi?
17 maj 21:31
cios: ma byc 63
17 maj 21:31
Dayana: a ja mam zapisac za pomoca liczb pierwszych
17 maj 21:32
cios: kurwa ale masz albo w postaci iloczynu liczb pierwszych ALBO



! W POSTACI POTEGI
17 maj 21:32
Dayana: a ty do ktorej klasy chodzisz
17 maj 21:32
17 maj 21:33
cios: JA CHODZE DO LO
17 maj 21:33
Dayana: ja to rozumiem albo potega albo iloczyn poteg ale to i to czyli i potega i iloczyn musza
skladac sie z liczb pierwszych
17 maj 21:34
cios: nei ma nigdzie przecinka w zadaniiu?zapisz ponizsze liczby za pomoca potegi lub iloczynu poteg
liczb pierwszych
17 maj 21:35
Dayana: dzieki za dobitna odpowiedz
17 maj 21:36
Dayana: nie, nie ma
17 maj 21:36
cios: a nie masz odp?
17 maj 21:37
cios: 216 = 6*6*6 = 2*3*2*3*2*3 = 23 *33
17 maj 21:38
cios: 23*33 ma byc na koncu
17 maj 21:39
Dayana: nie dal nam facet z matmy tylko kartki z zadaniami do rozwiazania
17 maj 21:39
Eta: Tak ma być , już Ci napisałam

216 = 2
3 *3
3
17 maj 21:40
Dayana: DZIEKUJE CI BARDZO MI POMOGLES
17 maj 21:41
Eta:
17 maj 21:42
cios: dziekujemy Eta
17 maj 21:42
Dayana: a wiecie jeszcze moze jak mozna zapisac inaczej 10√812
17 maj 21:45
Krzysiek: a co ty nie wiesz ile to 3
4
17 maj 21:46
ferdzi: tępota nie boli
17 maj 21:47
Dayana: a) 3 45
b)32
c)10 √9
17 maj 21:47
cios: to 10*81 ta? eta?
17 maj 21:48
ferdzi: dayana ty do podstawowki chodzisz czy co
17 maj 21:48
cios: 810
17 maj 21:48
cios: do gim 1 klasy
17 maj 21:48
ferdzi: o matko ale patolog sory
17 maj 21:49
ferdzi: daj sobie spokoj i tak nie zdasz z taka wiedza
17 maj 21:49
Dayana: no to ile to jest

czy moi koledzy z lo moga mi pomoc
17 maj 21:50
cios: 2*5*3*3*3*2
17 maj 21:50
Dayana: dzieki za wsparcie ferdzi
17 maj 21:51
cios: a nie sory robie w pamieci
17 maj 21:51
cios: bedzie 5*2*34
17 maj 21:52
cios: teraz dobrze
17 maj 21:53
Krzysiek: 10√812=10√34 2=10*34
17 maj 21:53
Dayana: ale to jest inne zadanie tresc brzmi: liczbe 10√812mozana inaczej zapisac jako:
a) 3 u {4}{5}
b)32
c)10 √9
17 maj 21:54
cios: zle liczba pierwsza to nie 10;−|
17 maj 21:54
Krzysiek: a skoro to maja byc pierwsze to bedzie 5*2*3
4
17 maj 21:54
cios: jeszcze pozniej trzeba bylo to napiszac bravo;−/
17 maj 21:54
Krzysiek: spokojny nie wyrywaj sie nie czytalem polecenie do konca, ale juz przeczytalem
17 maj 21:55
cios: Ty rzychu widziales ja dopeiro teraz tresc podala
17 maj 21:55
cios: ale krzysu okazalo sie inne
17 maj 21:55
Krzysiek: bujaj sie nie mam co robic tylko rozwiazywac ci jakies banalne zadania dla dzieci z
podstawowki

daj sobie na wstrzymanie dzieciaku
17 maj 21:55
cios: ja nie mam sil
17 maj 21:56
Krzysiek: nie rozumiem twoich alogicznych wypowiedzi powyzej..
17 maj 21:56
Dayana: pisalam wczesniej tresc, tylko jej nie zauwazyliscie
17 maj 21:56
cios: krzychu co to jest hahaha 3 u {4}{5}
17 maj 21:56
Dayana: prosze ostatnie zadanie
17 maj 21:57
cios: krzychu to do mnie?
17 maj 21:57
Dayana: to jest 3 45
17 maj 21:58
Krzysiek: | | 4 | |
to jest to 3 |
| pewnie..albo 3 do potegi cztery piate |
| | 5 | |
17 maj 21:58
Krzysiek: 10√9=2*5*3
17 maj 21:59
Dayana: do potegi cztery piate
17 maj 21:59
Dayana: a mozesz wytlumacyc czemu pierwiastek 10 stopnia z 9
17 maj 22:01
Krzysiek: | | 4 | |
wiec 3 do potegi |
| = 5√34 |
| | 5 | |
17 maj 22:01
cios: krzysiek Ty do mnei cos pisales?
17 maj 22:01
cios: nie rozumiem twoich alogicznych wypowiedzi powyzej..
17 maj 22:02
cios: 
to do mnei?
17 maj 22:02
Krzysiek: Dayana: a mozesz wytlumacyc czemu pierwiastek 10 stopnia z 9
wiec tak sie sklada ze 10=2*5, a
√9 to 3... cos jeszcze

17 maj 22:02
cios: o jaki chetny do pomocy teraz
17 maj 22:02
Krzysiek: cios: Ty rzychu widziales ja dopeiro teraz tresc podala
17 maj 21:55
cios: ale krzysu okazalo sie inne
o to mi chodzilo
17 maj 22:03
cios: ahaxD
17 maj 22:04
cios: dobra lece narka pozdro od sylwi z gdańska
17 maj 22:04
Krzysiek: heheh sylwia

skads ją znam
17 maj 22:05
Dayana: polecenie brzmi :liczbe 10 √812 zapisz inaczej:
A) 3 45
b)32
c) 10√9
wybierz wlasciwa odp
17 maj 22:05
cios: ta

17 maj 22:05
cios: pamietasz xD?
17 maj 22:05
Krzysiek: odp c
17 maj 22:06
Krzysiek: nom sylwia/cios
17 maj 22:06
Dayana: aha dziekuje i przepraszam za klopot
17 maj 22:07
Krzysiek: spokojnie, to nie klopot

prosze bardzo
17 maj 22:07
cios: heh spadam kimac
17 maj 22:07
cios: pa krzysiu
17 maj 22:10
Krzysiek: papa
17 maj 22:15
♊: cios − zauważyłem, ze użyłeś, zamiennie "lub" i "albo", podczas gdy te dwa wyrazy znaczą
zupełnie coś innego. Piersze oznacza alternatywę, natomiast drugie − alternatywę wykluczającą.
Natomiast nie podoba mi się tzw. "ĸłacina podwórkowa", którą tutaj prezentujesz (@ wypowiedź, z
21:33).
Niby liceum kształcące ogólnie, a tu jednak kultury nie da się (jeszcze ?) wykształcić . . .
18 maj 00:13