Wielomiany - Znajdź resztę z dzielenia
Michał: Reszta z dzielenia W(x) przez x−2 wynosi 7, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez x+3
wynosi 3. Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez x2 + 7x − 6.
W(x) = P(x) * (x2 + 7x − 6) + (ax+b)
Δ = 25
x1 = −6
x2 = −1
Nie rozumiem dalszego etapu. A dodatkowo, czy ten przykład nie jest zły? Zawsze "a" odpowiadało
"x" i wpisywaliśmy W(x) = reszta z dzielenia przez x+a.
11 lis 18:09
Eta:
Czy wielomian x2+7x−6 przypadkiem nie ma być taki: x2+x−6 ?
11 lis 18:18
Michał: Jest to prawdopodobne. Przyjmijmy zatem że tak jest:
x1= −3
x2 = 2
I teraz podstawiamy, wszystko się zgadza. Nie rozumiem tylko dlaczego resztę z dzielenia W(x)
przez x−2 podstawiamy do x2.
11 lis 18:25