matematykaszkolna.pl
Kwantyfikatory Machine: Formuły z kwantyfikatorami. Mam za zadanie sprawdzić czy formuły są równoważne, zadanie z moim rozwiązaniem w linku: http://www.freeimagehosting.net/j44xu Czy tak wygląda rozwiązanie tego zadania?
11 lis 18:08
Basia: Twoje rozwiązanie jest poprawne emotka a to inne rozwiązanie (z wykorzystaniem zaprzeczeń ~[ ∃x(α⇒β)] ⇔ ∀x ~(α⇒β) ⇔ ∀x (α∧~β) ⇔ (∀x α)∧~β) ~[ (∀xα) ⇒ β ] ⇔ (∀xα) ∧ ~β a skoro zaprzeczenia są równoważne to i badane formuły też
11 lis 18:21
Machine: Dziękuję bardzo za potwierdzenie emotka
11 lis 18:23
marcin: W 1 kroku skorzystałeś z p ⇒ q ⇔ ¬p v q ? Natomiast w kroku drugim na końcu nie powinno być nawiasu jeszcze?
11 lis 18:24
Machine: Nie bo w β nie występuje x więc można je spokojnie z nawiasu wyłączyć
11 lis 18:32
marcin: a jak negujemy ∀ to otrzymujemy ∃ ? Jest gdzieś takie prawo napisane?
11 lis 18:35
Basia: tak, jest takie prawo
11 lis 18:43
marcin: a czy twój zapis jest równoważny z : ∃x(ω ⇒ φ) i (∀x ω) ⇒ φ ?
11 lis 18:43
marcin: ale gdyby za α i β podstawić te formuły co je napisałem? To wtedy wyjdzie na to samo?
11 lis 18:45
marcin:
11 lis 18:48
Basia: źle przeczytałam; [ α(x) ⇔β(x) ] nie jest równoważne z α(x) ∧ β(x) dla α(x) = β(x) = 0 mamy [ α(x) ⇔β(x) ] = 1 a [α(x) ∧ β(x)]=0
11 lis 18:50
marcin: czyli dowod jest niepoprawny?
11 lis 18:51
Basia: dowód jest poprawny; Machine miał udowodnić równoważność tych formuł (i udowodnił) a nie badać ich koniunkcję
11 lis 18:54
marcin: Tak ale za α mogę podstawić φ i za β ω i też będzie dla tego dobrze? o to mi głównie chodzi emotka
11 lis 18:57
Basia: oczywiście przecież litery nie mają znaczenia
11 lis 18:59