proszę o pomoc
madox: Udowodnij że max{x,y}=12(x+y+|x−y|)
Czy mógłby mi ktos rozpisac jak to się robi ?
11 lis 17:56
madox: up
11 lis 18:00
Godzio:
Dla x > y mamy:
L = max{x,y} = x
P = ...
Dla x < y mamy:
L = max{x,y} = y
P = ...
Dla x = y
L = max{x,x} = x
P = ...
Wniosek, dla dowolnego x,y L = P
11 lis 18:01
madox: dziekuję
11 lis 18:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
o
niech x>y
max{x,y} = x
| | (x+y+|x−y| | | 2x+y−y | |
max{x,y} = |
| = |
| = x |
| | 2 | | 2 | |
2
o
niech x=y
max{x,y} = x = y
| | x+y+|x−y| | | x+y+0 | |
max{x,y} = |
| = |
| = x = y |
| | 2 | | 2 | |
3
o
x<y
max{x,y} = y
| | x+y +|x−y| | | x+y + (−(x−y)) | | x+y−x+y | |
max{x,y} = |
| = |
| = |
| = y |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
11 lis 18:05
madox: postarałem się zrobić analogicznie
min{x,y}=
12(x+y−|x−y|)
i czy to jest poprawnie

Dla x<y
L=max{x,y}
P=
12(x+y−x+y)=y
Dla x>y
L=max{x,y}
P=
12(x+y+x−y)=x

?
11 lis 18:11
madox: zamiast max jest min : (
11 lis 18:12
Godzio:
No to na odwrót
11 lis 18:13