Oblicz pole koła
.: Proszę o pomoc!
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym miara kąta zawartego między wysokościami jego dwóch
sąsiednich ścian bocznych wynosi 60 stopni. Wysokość przekroju płaszczyzną zawierającą te
wysokości jest równa 6{3}cm3. Oblicz pole koła opisanego na podstawie ostrosłupa podobnego do
danego w skali 12
17 maj 18:51
Edek: jeśli ta wysokość wynosi 6√3 ro
wysokość ściany bocznej wynosi wówczas 12
podstawa przekroju także 12
z tego wychodzi nam bok podtawy ostrosłupa równy 12√2
R okręgu opisanego = 12
Pole = 144π
Pole w skali = 72π
17 maj 21:15