Pochodne
digits: Oblicz i przedstaw w najprostszej postaci pochodną funkcji
f(x)=xx2
jeśli można to prosze o rozpisanie tego przykładu, a nie podanie samej odpowiedzi
11 lis 17:55
Mila: Poszukaj, Godzio rozwiązał podobny przykład.
11 lis 17:57
Godzio:
x
x2 = e
lnxx2 = e
x2 * lnx
| | 1 | |
(xx2)' = xx2 * (x2 * lnx)' = xx2(2xlnx + x2 * |
| ) = xx2(2xlnx + x) |
| | x | |
11 lis 17:59
Basia: oj błąd tam jest kasuję
11 lis 18:01
digits: Godzi też tak myślałem ale w odpowiedziach mam xx2+1(2lnx+1)
11 lis 18:03
Godzio: Wyciągnij x i masz odpowiedź ... Ludzie myślcie czasem
11 lis 18:05
digits: no w sumie racja dzięki
11 lis 18:06