Zamek cyfrowy Kombinacje
matsan: PROSZE O POMOC! (nie wiem czy cyfry i litery moga sie powtarzac) zamek cyfrowy otwierany jest
po wprowadzeniu czterech cyfr wybieranych ze zbioru {1,2,3,4,5} i
nastepujacych po nich dwoch liter wybieranych ze zbioru {A,E,I,O,U,Y} .Ile istnieje wszystkich
kombinacji kodów?
11 lis 17:49
aniabb: jak mogą się powtarzać
54*62
nie mogą
5*4*3*2*6*5
11 lis 17:51
Basia:
na ogół w kodach znaki mogą się powtarzać, ale można zrobić dwie wersje
jeżeli mogą się powtarzać to N = 54*26
jeżeli nie mogą to N = 5*4*3*2*6*5
11 lis 17:52
matsan: Wielkie dzieki za rady ,ale jesli robiłybyście to zadanie to którą wersje zastosowałybyście

?
Jest jeszcze pytanie do tego zadania >>czy włamywacz zdąży w ciagu dwóch dni sprawdzic
wszystkie mozliwosci jest wpisanie jednej kombinacji zajmuje mu 3 sekundy ( czyli ilosc
kombinacji*3s=ilosc sekund potrzebna do sprawdzenia wszystkich mozliwosci)) ale nadal nie wiem
ile ich jest
11 lis 17:58
matsan: Wielkie dzieki za rady ,ale jesli robiłybyście to zadanie to którą wersje zastosowałybyście

?
Jest jeszcze pytanie do tego zadania >>czy włamywacz zdąży w ciagu dwóch dni sprawdzic
wszystkie mozliwosci jest wpisanie jednej kombinacji zajmuje mu 3 sekundy ( czyli ilosc
kombinacji*3s=ilosc sekund potrzebna do sprawdzenia wszystkich mozliwosci)) ale nadal nie wiem
ile ich jest
11 lis 17:58
aniabb: kalkulator i mnóż a potem podziel /60 będą minuty /60 godziny /24 dni
11 lis 18:00
matsan: tak to wiem jak robic

ale nadal nie wiem czy cyfry i litery moga sie powtarzac czy nie?
11 lis 18:03
aniabb: zrób 2 wersje ... co za problem
11 lis 18:24