rozwiaz rownanie
Bart: sinx−cosx = 1
moglbym za 1 podstawic sin2x + cos2x no ale to mi chyba nic nie daje. macie jakiś pomysł?
11 lis 17:41
ICSP: a może skorzystaj z tego że :
| | π | |
sinx − cosx = √2(sinx − |
| ) |
| | 4 | |
11 lis 17:44
Bart: w tym nie wiem o co chodzi kompletnie

. a moglbym zrobic to tak:
sinx= 1 + cosx
(1+cosx)
2 + cos
2x= 1
2cos
2x + 2cosx = 0
cosx(2cosx + 2) = 0 ?
11 lis 17:46
Basia:
układ równań
sinx − cosx = 1
sin2x+cos2x = 1
sinx = 1+cosx
(1+cosx)2+cos2x = 1
sinx = 1+cosx
1 + 2cosx + cos2x + cos2x = 1
sinx = 1+cosx
2cos2x + 2cosx = 0
sinx = 1+cosx
2cosx(cosx+1) = 0
cosx = 0 i sinx = 1+0 = 1
lub
cosx = −1 i sinx = 1−1=0
x = π2+2kπ
lub
x = π+2kπ = (2k+1)π
11 lis 17:47
Basia:
ad.2
| | π | |
to jest sin(x−π4) czy sin(x) − |
| ? |
| | 4 | |
11 lis 17:48
Basia:
to drugie; już widzę
11 lis 17:49
Bart: wyszło mi pięknie. a podobny przykład ctgx + tgx =
4√33 tutaj mam problem
11 lis 17:50