Fizyka-hydrostatyka
Mala: Cześć! Mam problem z takim zadaniem. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak to rozwiązać? Proszę
W szkalnce znajdują się ciecze, każda o grubości warstwy 5 cm. Gęstości cieczy wynoszą: woda −
1000kg/m3 , olej − 900kg/m3 , etanol − 785kg/m3
a) narysuj wykres zależności w szklence od głębokości. Ciśnienie atmosferyczne − 1000 hPa;
b) opisz jak zachowa się owoc o objętośći 2cm3 i masie 1,8 g po wrzuceniu do szklanki,
wyjaśnij zaobserwowane zjawisko
11 lis 17:11
Mala: helołłłłłłłł, ogarnie ktoś?
11 lis 17:31
aniabb: p = ρ g h
dla etanolu
p=785 * 10 * 0,05 = 7850*0,05=392,5 Pa
dla oleju
p=900*10*0,05 = 9000*0,05 = 450 Pa
dla wody
p=1000*10*0,05 = 500Pa
11 lis 17:35
Mala: Ok. dzięki

b) w wyjdzie że ρ to 0,9kg/m
3 czyli owoc bd się unosił nad wszystkimi cieczami?
11 lis 17:40
aniabb:

niebieska w etanolu
zielona w oleju
fiolet w wodzie
11 lis 17:41
Mala: ups rąbnęłam sie w obliczeniach w b
11 lis 17:42
aniabb: owoc będzie pływał w oleju
11 lis 17:42
Mala: dlaczego?
11 lis 17:43
aniabb: bo gęstość owocu 900kg/m3
11 lis 17:48
Mala: oki juz chyba wiem

bo wychodzi gęstość owocku 900kg/m3
11 lis 17:49
Mala: w sumie to było banalne zadanie −dzięki za pomoc
11 lis 17:52