funkcje trygonometryczne
oolkaa: 1. W trójkącie ABC dane są : odcinek AC= 4 odcinek BC= 2√5 i kąt ACB= 90 stopni. Oblicz :
a) ctg kąta ABC
b) sin kąta CAB
c) cos kąta CAB
2. W trójkącie ABC dane są : odcinek AB=4 i kąt CAB = 90 stopni. Oblicz długości boków AC i BC
trójkąta ABC, jeśli
a) sin kąta C= 25
b) cos kąta B= 13
c) tg kąta B= 23
17 maj 18:45
Krzysiek:

Tak wiec Oolkaa: policz z twierdzienia pitagorasa dlugosc boku AB, a potem to juz tylko funkcje
trygonometryczne i podstawianie do wzoru
w zadaniu drugim podobnie
17 maj 18:49