Zadania maturalne
Dominik: 1.Punkt P=(−3,y ) należy do paraboli o równaniu y= −4x2−6. Ile wynosi rzędna punktu P ?
2. Liczba I1,4−√2I ile jest równa ?
3. Proste l i k są równoległe i l:3x−9y+6, k: y=ax+b ile wynosi a ?
11 lis 17:06
aniabb:
1. wstaw do równania zamiast x −3 y=−42
3. a=1/3
11 lis 17:09
aniabb: 2. = √2−1,4
11 lis 17:10
Dominik: Ok w pierwszym załapałem o co chodzi, ale nadal nie rozumiem 2 i 3 skąd wzięło sie 1/3 i
√2−1,4 ? Jeżeli to nie problem to proszę o wyjaśnienie.
11 lis 17:14
Krzysiek : W trzecim rownanie prostej l masz w postaci ogolnej czyli Ax+By+C=0 a rownanie prostej k w
postaci kierunkowej y=ax+b. Zamienmy rownanie prostej l na postac kierunkowa i dostaniemy
| | 3x+6 | | 1 | | 2 | |
−9y=−3x−6⇒y= |
| ⇒ |
| x+ |
| wspolczynnik a =1/3 a jakie musza miec wspolczynniki |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
proste zeby byly rownolegle . Jesli prosta l ma wspolczynnk a=1/3 to prosta k z definicji tez
musi mie wspolczynnik a =1/3 . A teaz popatrz na definicje i jaki powinien byc wspolczynnik
a przy postej k zeby te proste byly prostopadle?
Drugie I1,4−
√2I=
√2−1,4. dlaczego ? zauwaz ze
√2 to jest wiecej niz 1,4 bo≈ 1,41 wiec
chcac opuscic wartosc bezwzgledna musisz zmienic znak i bedzie
I1,4−P{2}I=−(1,4−
√2)=−1,4+
√2=
√2−1,4
11 lis 23:42