wyznaczyć x
inka: ln
3x+2lnx+3=0
jak to się robi pomóżcie

)
11 lis 17:03
aniabb: D x>0
lnx = t
t3+2t=3=0
t=−1 poszukaj czy jest inny
lnx=−1
x=1/e
11 lis 17:08
Skipper:
lnx=t .. założenie ....
t
3+2t+3=0
(t+1)(t
2−t+1)=0
t+1=0 ... itd−
11 lis 17:09
konrad: x>0
t=ln x
t3+2t+3=0
−1 jest pierwiastkiem, korzystając ze schematu Hornera wyznacz kolejne, a potem zrób spowrotem
podstawienie i wylicz x
11 lis 17:09
inka: w tym drugim wychodzi delta ujemna to odrzucamy więc tylko t=−1
lnx=−1 i co dalej?
11 lis 17:14
aniabb: x=e−1 =1/e
11 lis 17:16