Eta:
AC −−−−− przekątna
Napisz równanie tej prostej zawierającą tę przekątną
AC: y = ax +b A( −1, 3) C( 3,−1)
podstaw za x= −1 y = 3 otrzymasz równanie: −a +b = 3
za x = 3 y = −1 " " 3a +b = −1
rozwiązując ten układ równań otrzymasz a i b
i będziesz znać równanie prostej AC
druga przekątna BD jest prostopadła do przekątnej AC
i przechodzi przez S środek IACI
wylicz współrzędne S
równanie przekątnej BC: y − y
S = −
1a*(x − x
S)
gdzie a −−− to współczynnik kierunkowy prostej AC
poradzisz już sobie

napisz jakie równania mają te obydwie przekątne , to sprawdzimy

Powodzenia.....