matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pilnee !!!
Karolcia:
Czy większy promień koła ma koło o polu 15 π cm
2
czy koło o obwodzie 8π cm
?
11 lis 16:52
dero2005:
r
1
2
*π = 15π r
2
π = 8π
15π
8π
r
1
2
=
r
2
=
π
π
r
1
=
√
15
r
2
= 8 =
√
64
√
15
<
√
64
r
1
< r
2
11 lis 17:49
aniabb:
2πr = 8π r=4 =
√
16
ale i tak większe
11 lis 17:57
dero2005:
literówka albo chochlik
11 lis 18:06