Równania z parametrem
Bajka: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m:
|x2−4|=m2+3
Narysowałam wykres funkcji |x2−4|. Wyznaczyłam miejsca zerowe to x=−2 oraz x=2.
Wierzchołek paraboli po odbiciu spod OX do góry to (0;4).
Czy mógłby mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć, jak rozwiązuje się prawą stronę równania.
11 lis 16:49
konrad: no to masz:
m2+3<0 → brak rozwiązania
4>m2+3>0 → 4 rozwiązania
m2+3>4 → dwa rozwiązania
no i teraz tylko wyznaczyć w każdym przypadku m
11 lis 17:04
Maslanek: Ja to bym dziabnął tak:
|x
2−4|=
1) x
2−4 dla x∊R\(−2,2)
2) 4−x
2 dla x∊(−2,2)
Wtedy:
1) x
2−4=m
2+3
m
2=x
2−7
m
1=
√x2−7, m
2=−
√x2−7
m
1=m
2 ⇔ x
2−7=0 ⇒ x=
√7 lub x=−
√7 (które mieszczą się przedziale wyżej)
m'y są określone dla x∊R\(−
√7,
√7)
2) 4−x
2=m
2+3
m
2=1−x
2
m
3=
√1−x2, m
4=−
√1−x2
m
3=m
4 ⇔ x=1 lub x=−1 (które również mieszczą się w przedziale wyżej)
m określone są dla: x∊<−1,1>
Zatem:
4 rozwiązania dla m∊<−1,1)
3 rozwiązania dla m=1.
2 rozwiązania dla m∊(−
∞,−
√7>∪<
√7,
∞)
Ale to nie wiem czy do końca dobrze. raczej nie

Powin no się wyznaczyć iksy, ale już nie mam siły. Idę przepisywać zadanka. Baj
11 lis 17:11
konrad: a właśnie, dla m2+3=4 → 3 rozwiązania
11 lis 17:13
konrad: a i jeszcze dla m
2+3=0 są dwa rozwiązania
11 lis 17:15
konrad:
11 lis 17:17
Bajka: Dzięki, w końcu to zrozumiałam
11 lis 19:22