wielomiany; niewówność logarytmiczna
Ewela: Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W(x)= x3 + ax2 +b
a) Wyznacz parametry a i b oraz trzeci pierwiastek wielomianu ==> wyszło a=7, b=−36, x3=−6
b) Rozwiąż nieróność log0,57W(x)>0 z tą nierównością mam problem zaczynam tak
log0,57W(x)>log0,51
7W(x)>1
7(x3+7x2−36)>1
i tu nie mogę rozłożyć tego wielomianu na czynniki, może niepotrzebnie mnożę to przez 7? nie
wiem gdzie popełniam błąd może mi ktoś pomóc?
11 lis 16:47
Artur ..... :
błąd po opuszczenia logarytmu
11 lis 16:52
Artur ..... :
log0.5 x to funkcja malejąca
a więc po opuszczeniu logarytmów 'odwracasz' nierówność
a po drugie ... warunek 7W(x) > 0 musi być aby logarytm miał sens
11 lis 16:53
Ewela: zmieniam znak nierówności na przeciwny
11 lis 16:54
Ewela: ale co się dzieje z 1 po prawej stronie?
11 lis 16:56
Ewela: czyli mam rozwiązać równanie 7W(x) <0

co się stało z logarytmem może mi ktoś wytłumaczyć to
łopatologicznie

?
11 lis 17:01