matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz regułą de L'Hospitala
POLA:
Oblicz regułą de L'Hospitala
1−cos
2
x
1. lim
x
2
x→0
1−e
x
2.lim
sin2x
x→0
e
x
−1
3.lim
sinx
x→0
ln(cos
2
)
4.lim
x
x→0
x−sinx
5. lim
x−tgx
x→0
11 lis 16:46
Mila:
Licz pochodne, a potem granice.Sprawdzimy.
11 lis 23:58
Aga1.:
a) 2 razy liczysz pochodną licznika i mianownika
1−cos
2
x
2cosx*sinx
sin2x
lim
=lim
=lim
=
x
2
2x
2x
x→0 x→0 x→0
cos2x*2
2
lim
=
=1
2
2
x→0
12 lis 09:30