Oblicz granicę ciągu:
Adi: 3√n3+4n2+1−n
11 lis 16:41
ICSP: | | a3 − b3 | |
a−b = |
| |
| | a2 + ab + b2 | |
11 lis 16:43
Adi: pierwszy raz widzę ten wzór, czy on jest jakiś przekształcony czy jak?
11 lis 16:44
Maslanek: A taki znasz: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)?
11 lis 16:45
Adi: aaa przepraszam to już wiem, teraz spróbuję zrobić
11 lis 16:46
granice: a ja mam pytanie, a to jest czesc pod pierwiastkiem a b to −n ?
11 lis 16:47
Adi: myślę, że tak
a= 3√n3+4n2+1
b=n
11 lis 16:51
granice: a co jeśli ja mam przykład prawie identyczny jak ten, tyle, że nie ma +1 pod pierwiastkiem?
11 lis 16:52
Adi: tak samo tylko bez 1
11 lis 16:53