dla jakich wartości a i b suma a2+b2 przyjmie wartość najmniejszą jeśli wiadomo
myszka: a−b=3
11 lis 16:29
krystek: S(a,b)=a2+b2 a=b+3 podstawiasz i masz
S(b)=(b+3)2+b2 i wyznaczasz jej najmniejszą wartosc
11 lis 16:32
myszka: możesz napisać trochę jaśniej
11 lis 16:37
krystek: s(b)=2b2+6b+9 jest to f kwadratowa i w wierzchołku przyjmuje wartość najmniejszą
11 lis 16:40
myszka: a jak to policzyłeś:
s(b)=2b2+6b+9
11 lis 16:47
pigor: ... np. tak :
f(a,b)= a
2+b
2 i a−b=3 ⇒ (*)
b=a−3 i f(a)=a
2+(a−3)
2 ⇒
⇒ f(a)= 2a
2−6a+9= 2(a
2−3a)+9= 2(a
2−2*
32a+
94)−
184+
364 ⇔
⇔
f(a)= 2(a−32)2+184 stąd i z (*) dla
a= 32 i
b= 32−
62=
−32 , czyli dla pary
(a,b)= (32,−32) dana suma a
2+b
2 przyjmuje wartość najmniejszą,
a jeśli interesuje cię jaką

, to jest nią liczba
184. ... .
11 lis 16:51
myszka: wielkie thx
11 lis 16:57