Zapisano wszystkie liczby naturalne od n do n^2. Jest ich 601. Oblicz n.
Zoe: Zapisano wszystkie liczby naturalne od n do n
2. Jest ich 601. Oblicz n.
Doszłam do tego, że: n
2−n=601
To jest chyba równanie kwadratowe, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać, pomoże ktoś?
Z góry dziękuję
11 lis 16:25
Zoe: Proszę, pomóżcie

Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę, utknęłam w tym miejscu
11 lis 16:30
prosze o szybka podpowiedz: na przykładzie n=3:
n2−n=9−3=6, co jest błędne: 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, to 7, a nie 6 liczb
prawidłowy wzór, to: n2−n+1=x
wtedy dla n=3: 9−3+1=7
11 lis 16:38
Zoe: Dzięki wielki

Właśnie wychodziło mi 600 cały czas i brakowało 1, a nie wiedziałam, czy mogę
ją tak po prostu dopisać do wzoru
11 lis 16:48
prosze o szybka podpowiedz: no to ja tak samo do tego podszedłem i jak stwierdziłem, że z 600 tak ładnie się upraszcza, to
600 MUSI być, więc sprawdziłem na jakimś przykładzie
11 lis 16:53
Zoe: Ok

Jeszcze raz dziękuję, bez tej wskazówki utknęłabym w tym miejscu

A mogę napisać ten
wzór: n
2−n+1=x tak po prostu, czy muszę jakoś przekształcić najpierw?
11 lis 16:56