bla
Madzia1809: Narysuj wykres funkcji liniowej, do której należy punkt A=(0,−3) i która dla argumentów z
przedziału (−∞;2) przyjmuje wartości dodatnie. Napisz wzór tej funkcji.
17 maj 18:33
godzio187: narysuj wykres przechodzący przez pkt A(0,−3) i B(2,0) ( jest to fun liniowa to wykresem będzie
prosta)
wzór to:
b −> b można otrzymać z pkt A −> jesli jest dowolny pkt X i jego pierwszą współrzędną jest 0 to
druga zawsze jest b => X(0,b), w tym wypadku b = −3 ponieważ jest pkt (0,−3)
x i y bierzemy z pkt B żeby obliczyć a
a −> y=ax + b 0=2a −3 3=2a 1,5=a
wzór to y=1,5a −3
Jeśli popełniłem błąd prosze mnie poprawić pozdrawiam
17 maj 21:19
godzio187: Nie jestem pewien ale polecenie jest chyba źle −> która dla argumentów z
przedziału (−∞;2) przyjmuje wartości dodatnie <− to nie powinno być ujemne ?
17 maj 21:31