Równanie wykładnicze
Lola: Oblicz : 7*4x − 22x+1 = 26 + 7 * 4x−1 ... Proszę o pomoc, bo siedzę nad tym przykładem
już chwilkę ii nie chce mi wyjść... Nie wiem, co robię źle... Będę wdzięczna za prawidłowe
rozwiązanie .
11 lis 16:22
krystek: Podstaw 4x=t może będzie Tobie łatwiej
11 lis 16:24
Lola: niestety daleej nic.. jakieś inne rady?
11 lis 16:32
krystek: 7*4x−4x*21=26+7*4x*4−1
11 lis 16:35
Lola: 4x * 5 = 26 + 7 * 4x * 4−1 ...co dalej? Nie bardzo wiem, jak się zabrać za drugą stronę
równania ..
11 lis 16:42
11 lis 16:43
Lola: = 26 + 7/4 * 4x ? i co teraz?
11 lis 16:47
Lola: Już maaam! Jednak z podstawieniem "t" mi wyszło − wielkie dzięki!
11 lis 16:51
krystek: ok
11 lis 16:52