rozwiaz rownanie
Bart: sin5x − sin3x= 2cos4x jak to ugryzc? ;>
11 lis 16:17
ICSP: polecam wzór na różnicę sinusów
11 lis 16:23
Bart: no tak, ale bardziej zalezy mi na 2cos4x?
11 lis 16:25
ICSP: Najpierw wzór

Później myśl dalej
11 lis 16:26
Bart: oo ładnie się skraca : ) to jeszcze jedno pytanie do przykladu:
4sin3x + 2 = 1− 2sin2x − 2sinx jak zaczać?
11 lis 16:29
pigor: ... nic nie wolno ci skrócić

, ale możesz to coś wyłączyć przed nawias . ...
11 lis 16:31
Maslanek: Niech sinx=t; t∊<−1,1>
11 lis 16:31
Bart: no ale jak dochodze do etapu gdzie mam 2sinx * cos4x = 2cos4x to nie moge podzielic przez cos4x
i wtedy to skrocic? przeciez to tak ladnie sie zpaowiada
11 lis 16:32
ICSP: a co gdyby cos4x = 0

Wtedy dzielisz przez 0 co jest niedozwolone

Wszystko na jedną stronę i wyciągasz przed nawias
11 lis 16:33
Bart: dziex!
11 lis 16:37