.
anonim: wykaz ze funkcja f(x)=x4−6x2+11 ma wszystkie wartosci nie mniejsze niz 2
x4−6x2+11≥2
x4−6x2+9≥0
x2=t
t2−6t+9≥0
Δ=0
i co mam zrobic dalej ?
11 lis 16:16
ICSP: x4 − 6x2 + 11 ≥ 2
x4 − 6x2 + 9 ≥ 0
(x2 − 3)2 ≥ 0
c.n.u.
11 lis 16:19
arc: x0=3, narysuj sobie wykres, ramiona idą do góry, więc całość jest ≥0, a więc nierówność jest
prawdziwa, co kończy dowód
11 lis 16:20
anonim: aha dobra rozumiem dziekuje
11 lis 16:21
anonim: a jezeli mam zadanie: wykaz ze funkcja f(x)=x4−6x2+11 ma wszystkie wartosci ujemne
to:
t2−6t+11<0
Δt<0
odp. funkcja x4−6x2+11 jest parabola, ramiona skierowane do dolu o wartosci <0
to jest dobrze ?
11 lis 16:28