Równiania ,nierównośći ,wyrażenia
Ecia: Rozwiąż równania
a) |3−2x|=1
b )
√(x−4)2 = 3
rozwiąż Nierówności:
a) |x−2| ≤ 5
b) |x+4|>6
4.Uprość wyrażenie 3x− |2−x| +2 |x−3| dla x należącego do <2,3>
5. wykaż że |3−5
√3|−5
√3 jest liczbą wymierną
6. Wiadomo że, X należy do (4,+
∞) znajdź liczbę
| | 2x − 8 | | 12− 3x | |
Y= |
| − |
| |
| | x − 4 | | x − 4 | |
11 lis 15:58
krystek: A Ty które umiesz?
11 lis 16:01
baca:
Za Elcię trzeba zadanie domowe odrobić, a więc do dzieła
11 lis 16:01
Buuu:
Ad. 5)
3
2 − (5
√3)
2 = 9 − 75 < 0, zatem:
|3−5
√3| − 5
√3 = −3 + 5
√3 − 5
√3 = −3
c.n.w.
Ad 6)
| | 2x − 8 − 12 + 3x | | 5(x−4) | |
Y = |
| = 5x−20x−4 = |
| = 5 |
| | x − 4 | | x−4 | |
Ad. 4)
|2−x| oraz |x−3| są niedodatnie⇒zmienić znaki przy opuszczaniu warości bezw.
Ad. 1)
a) 3 − 2x = 1 v 3 − 2x = −1
r o z w i ą z a ć
b)
√(x−4)2 = |x−4|
|x−4| = 3
j a k w y ż e j
11 lis 16:09
Ecia: nie zadanie a przygotowanie do sprawdzianu.
Wszystkie zadania ze zbiorami zrobiłam , do tych się wziełam jednak prosiłabym o pomoc bo jest
pod górkę.
11 lis 16:12
E: Dziękuję pięknie za zrobione przykłady ,i za te na które mnie nakierowałeś . WKońcu doszłam do
tego ak to zrobić.
Jeszcze raz pięknie dziękuję.
11 lis 18:21