Proszę o rozwiązanie
Kasia: 5−3√24−√2
11 lis 15:37
krystek: Czego?
11 lis 15:38
Kasia: usunięcie niewymierności
11 lis 15:39
krystek: a2−b2=(a+b)(a−b) stosujesz ten wzór
mnozysz licznik i mianownik przez (4+√2)
11 lis 15:46
Kasia: no ok, dzięki, ale jak to zrobić każdą przez każdą mam pomnożyć czy jak :
(5−3√2)*(4+√2)
11 lis 15:50
krystek: tak
11 lis 15:50
Kasia: no i wtedy wychodzi coś takiego chyba liczniku:
20+5√2}−12√2−3√4=20−7√2−6
a w mianowniku 12 tak?
11 lis 15:55
krystek: mianownik źle
11 lis 15:59
Kasia: a mialo byc 14
ale i tak zle mi wychodzi bo wynik ma byc 2−√22
11 lis 16:01
Kasia: To wiecie jak to trzeba zrobić?
11 lis 16:19
kk: tak
11 lis 16:20
krystek: | 14−7√2 | | 7(2−√2) | |
| = |
| =.. |
| 16−2 | | 14 | |
11 lis 16:22
kk: skróć i koniec
11 lis 16:23
Kasia: Heh dzieki wielkie
11 lis 16:24