Funkcja kwadratowa
Dominik: 1. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2+6x−c. Ta funkcja ma jedno miejsce zerowe dla c= −9 lub
0 lub 6 lub 9.
2 Zbiorem rozwiązań nierówności 1/3 I x−2 I < 3
Proszę o pomoc i wyjaśnienie tych zadań.
11 lis 15:26
bezendu1990: f(x) =x2+6x+9
△=62−4*1*9
△=0
dla delty równej 0 funkcja ma jedno miejsce zerowe
11 lis 15:29
pigor: ... np.
1)
f(x)=x2+6x−c ⇒
f(x)=0 ⇔ x
2+6x−c=0 ⇔ x
2+6x+9−9−c=0 ⇔
⇔ (x+3)
2=9+c i f ma jedno miejsce zerowe ⇔ 9+c=0 ⇔
c= − 9 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2)
13|x−2|< 3 /* 3 ⇔ |x−2|< 9 ⇔ −9< x−2< 9 /+ 2 ⇔
⇔
−7< x< 11 ⇔
x∊(−7 ;11) . ...
11 lis 15:36
bezendu1990: Ix−2I<9
x−2<9 x−2>−9
x<11 x>−7
x∊(−7,11)
11 lis 15:36
Dominik: Jeżeli można wiedzieć, w zadaniu 2 czemu wstawiłeś 9 i −9 ?
11 lis 15:39
Dominik: Przepraszam za błąd naturalnie chodziło mnie o zadanie 1
11 lis 15:40
bezendu1990: Żeby sprawdzić czy kiedy △=0
△=62−4*1*(−9)=72
√△=6√2
△=62−4*1*9
△=0
11 lis 15:42
Dominik: dziękuję za pomoc
11 lis 15:56