układ
Nina: proszę o rozwiązanie układu trzech równań
11 lis 15:22
ICSP: hmm zadanie z funkcji kwadratowej

Pewnie jest jakiś prostszy sposób rozwiązania tego zadania

Daj treść to zobaczymy
11 lis 15:24
Nina: | | 1 | |
Funkcja kwadratowa f przyjmuje największą wartość równą 3 |
| , a zbiorem rozwiązań |
| | 5 | |
nierówności f(x)>0 jest przedział (−5,3). Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej.
wiem, że mogę też z postaci: f(x)=a(x+5)(x−3) , ale nie jestem pewna wyniku.. Same dziwne
ułamki mi wychodzą
11 lis 15:36
ICSP: no wiec mamy dane że :
a < 0
x
w = −1
| | 16 | |
zatem mam już punkt który należy do paraboli (−1 ; |
| ) |
| | 5 | |
teraz z postaci iloczynowej :
f(x) = a(x+5)(x−3) wstawiam współrzędne punktu i dostaje:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
f(x) = − |
| (x+5)(x−3) = − |
| (x2 +2x − 15) = − |
| x2 − |
| x + 3 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
11 lis 15:43
ICSP: chyba prościej niż rozwiązać układ równań
11 lis 15:43
Nina: dziękuję
11 lis 15:46
Buuu: Tak chyba będzie prościej
a(x+5)(x−3) = a(x
2 + 2x − 15) = ax
2 + 2ax − 15a
a = a; b = 2a; c = 15a
i tylko 3. równanie:
−16a = 3,2
a = −0,2
11 lis 15:47