Trzy liczby, których suma jest równa 105
Adi: Trzy liczby, których suma jest równa 105, tworza ciąg geometryczny. Jesli pierwszą liczbe
zmniejszymy o 45, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
11 lis 14:55
Maslanek: To chyba niemożliwe co napisałeś
11 lis 14:57
Adi: to otrzymamy ciąg arytmetyczny.
11 lis 14:58
Adi: Trzy liczby, których suma jest równa 105, tworza ciąg geometryczny. Jesli pierwszą liczbe
zmniejszymy o 45, to otrzymamy ciąg arytmetyczny.Wyznacz te liczby.
11 lis 14:59
Maslanek: a, aq, aq2 − c.geo
a−45, aq, aq2 − c.art
a+aq+aq2=105
2aq=a−45+aq2
11 lis 15:01
Adi: i teraz z układu równań wyliczyć
11 lis 15:02
Adi: aq=20
11 lis 15:06