matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
://
adaś =//:
Punkt P' jest obrazem punktu P w jednokładności o środku S Jaka jest skala jednokładności jeżeli P=(2,5) P'=(7,10) i S=(−2,1)
17 maj 18:18
Eta:
→ → → SP
'
= k*SP więc : SP
'
=[7 − (−2), 10 −1] = [ 9, 9] → SP=[ 2 −)−2), 5 −1] = [4,4] więc: 9 = k*4 =>
k =
9
4
17 maj 21:05