Proszę o pomoc - granica funkcji
Ula: Oblicz granice oraz pierwszą i drugą pochodną funkcji f(x) = xe−x2
11 lis 14:54
Maslanek: f(x)=xe−x2
u=−z
du=−1
z=x2
dz=2x
f'(x)=e−x2(−2x2+1)
f''(x)=(+2x3−2x)*e−x2+(−4x*e−x2)=e−x2(2x3−6x)=2x*e−x2(x2−3).
lim x→∞ f(x)=∞*e−∞=∞*1=∞.
lim x→−∞ f(x)= −∞.
11 lis 15:10
Krzysiek: e−∞ =0
granice są równe zero
11 lis 15:12
Ula: dziękuję
11 lis 15:18
Ula: Krzysiek − granice nie mogą być równe 0, bo tam jest iloczy x i e−x2
11 lis 15:20
Krzysiek: a jednak mogą być
11 lis 15:24
Ula: to w końcu które rozwiązanie jest dobre?
11 lis 15:26
Ula: ok, już rozumiem, jeszcze raz dzięki
11 lis 15:28