Oblicz pole tego przekroju.
.: Czworościan foremny o krawędzi 8cm przecięto płaszczyzną równoległą do jednej ze ścian
przechodzącą przez środki krawędzi pozostałych ścian.
17 maj 18:17
AS: Tw.
Jeżeli ostrosłup przetniemy płaszczyznami równoległymi do podstawy,
to pola przekrojów są proporcjonalne do kwadratów odległości tych
przekrojów od wierzchołka.
Pole ściany ostrosłupa S = a2*√3/4 = 82*√3/4 = 16*√3
Przekrój środkowy dzieli wysokość w stosunku 1:2
Stąd na podstawie tw. mamy
S' : S = 1 : 4 ⇒ S' = S/4 = 4*√3
17 maj 18:35