matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory skróconego mnożenia
Kika:
Uzasadni, że liczba 2003
4
− 1 jest podzielna przez 2002 oraz 11
11 lis 14:33
Maslanek:
2003
4
−1=(2003
2
−1)(2003
2
+1)=(2003−1)(2003+1)(2003
2
+1)=2002*(2004)(2003
2
+ 1)=182*11*2004*(2003
2
+1)
11 lis 14:35